Afgelopen zomer zijn we met een gehuurde camper vertrokken richting het noorden. Daar kwamen in een oase van rust en ongerepte natuur terecht en werden we door de ruimtelijkheid en schoonheid van het land ‘overvallen’. Zo raakten we meteen verknocht aan het land…

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik met een groep fotografen was afgereisd om de herfst te fotograferen in een (nóg) noordelijker gebied. En ook daar intrigeerde mij het land en de rust die over mij heen kwam. Tijdens deze week stuurde ik dagelijks een berichtje naar huis om mijn enthousiasme te delen. Niet alleen vanuit fotografisch oogpunt is het een fantastisch gebied, maar gezien de vele wandelpaden moet dit ook een boeiend bergwandelgebied zijn.

Zo komt het dat we in de zomer van 2019 met een camper op pad gaan. Ook omdat je op de wegen hier überhaupt niet harder mag dan 80km/u rij je in een rustig tempo door het fjord- en berglandschap. De andere weggebruikers houden hetzelfde tempo aan en kennen niet de gejaagdheid zoals we die in Nederland ervaren. Het voelt alsof het leven hier letterlijk langzamer gaat.

Al reizende door het landschap blijft het ons telkens weer verrassen. Onderweg tref je na praktisch iedere bocht weer een je meertje of een beek tegen. Fjorden, watervallen, valleien, vergezichten…

Enerzijds lijkt het landschap soms wild en ongetemd. Anderzijds lijken de gebieden makkelijk te exploreren en te bewandelen. Wèl waarschuwt men goed voorbereid de natuur in te gaan. De weersomstandigheden kunnen hier immers onvoorspelbaar zijn. Dat merken wij ook tijdens een rit door het hoogste bergplateau, waar het overdag slechts 3°C is en er een harde wind waait. Hier kan het ‘s-nachts nog best wel gemeen vriezen, ook al is het hartje zomer. Op diverse plekken zien we dan ook bevroren waterplassen liggen.

Om de zoveel kilometer kom je dorpjes tegen. De ene nog kleiner dan de andere. En tóch zijn er bijna overal wel voorzieningen, zoals een benzinepomp en een supermarkt. De omgeving is altijd opgeruimd en schoon. Hier leeft de mentaliteit dat je alles netjes achterlaat zoals je het ook zelf graag zou willen aantreffen. Het land kent historisch een hogere sociale afhankelijkheid door het gestrekte wilde landschap en de soms barre winterse omstandigheden. En dat zie je terug op verschillende manieren.

Tijdens onze reis overnachten we de ene keer op een camperplaats, waarvan in het land er voldoende aanwezig zijn. En de andere keer op een camping. Hier ligt soms een stapel hout gratis voor je klaar om tijdens de schemer een kampvuurtje te kunnen maken. Als het avond wordt daalt de temperatuur überhaupt hier snel. En op andere plekken zijn er weer kano’s beschikbaar om vrij te mogen gebruiken. Dat maakt hier de sfeer gemoedelijk en harmonieus.

Geef een reactie

13 + dertien =

Translate »