De Jan van Gent is typisch zo’n vogel, dat ik graag een keertje wil vastleggen. In alles is het een markant dier. Afgelopen mei ben ik dan ook met een groepje natuurfotografen op reis geweest om een broedkolonie te bezoeken.

Het dier staat volgens de IUCN helaas op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Het leeft het gehele jaar op zee en jaagt op vissen. De ogen en het gestroomlijnde lichaam van de Jan van Gent tonen in alles dat het echt een jachtvogel is. Z’n razendsnelle duikvluchten zijn ronduit spectaculair te noemen. En onder water kunnen ze nog vrij behendig zwemmen naar hun prooi.

In het voorjaar vormen ze een broedkolonie op de steile kusten van Canada en Noord-Europa. En daar gaat het er bont aan toe. Terwijl ik er naar toe loop kan ik ze op verre afstand al niet missen. Immers, onderling zijn ze zeer luidruchtig:

Geluidsopname van de Jan van Genten

Eenmaal aangekomen zie ik de enorme dynamiek van zo’n broedkolonie. Geen moment is het beeld rustig en is het een komen en gaan. Zo zie ik dat de terugkomst van een van de partners gepaard gaat met een liefdevolle begroetingsceremonie. Met omhoog gestrekte halzen en iets uitgestrekte vleugels tikken ze elkaars snavels aan. En er is wel weer een Jan van Gent die majestueus, met gestrekte nek, op anderen indruk probeert te maken, op zoek naar een levenspartner. Bovendien kunnen ze buitengewoon agressief reageren om hun nest te verdedigen. Als een ander ook maar even in de buurt komt gaan de krachtige snavels wijd open om elkaar toe te bijten. Dat lijkt me geen pretje, want door hun gekartelde binnenkant zijn die snavels geweldig effectieve verdedigingswapens. Dankzij die constante dynamiek is het goed mogelijk hun gedrag te observeren en zo diverse standpunten uit te proberen.

Eenmaal thuisgekomen zie ik dat ik een ongelooflijke hoeveelheid opnames heb gemaakt. Voldoende om úrenlang achter de computer alles goed door te lopen en te selecteren. Op zoek naar beelden die kenmerkend zijn voor de Jan van Gent. Ik kom de winter wel door!

Reacties

Hai Roderik,
Heb de foto’s gezien in de wacht ruimtes in onze Huisartsenpraktijk in Maarn, heb er zeker van genoten vooral de Zachte kleuren op de achtergrond gaven een dynamisch karakter bij deze Vogel(s) Veren pracht … Mijn oprechte Complimenten !!
Vr het jan.

Geef een reactie

18 − 11 =

Translate »